Woning

Woning

Wanneer u gaat scheiden, zult u een regeling moeten treffen voor de woning. Het kan daarbij gaan om een koopwoning of een huurwoning waar u samen in woont. Op het moment van scheiding zal gekeken worden wat er met de woning gebeurt. Wie blijft er in de woning wonen en wie betaalt de lasten van de woning?

Koopwoning
Als u samen een koopwoning heeft, bent u vaak beiden voor de helft eigenaar. Voor een eventuele hypotheek bent u samen aansprakelijk. Als u uit elkaar gaat, zijn er verschillende mogelijkheden voor de woning:

1. U verkoopt de woning
Iemand anders wordt eigenaar van de woning en met de opbrengst van de verkoop lost u de hypotheek af, voor zover dit mogelijk is. Hetgeen er aan geld overblijft (ook wel overwaarde genoemd) wordt door u beiden gedeeld bij helfte. Als de hypotheek hoger is dan de opbrengst (ook wel onderwaarde genoemd), is er sprake van een restschuld. Deze restschuld zult u in principe beiden voor de helft moeten voldoen.

2. Een van u beiden neemt de woning over
Ook is het mogelijk dat een van u beiden de woning aanhoudt. Als u de woning overneemt, wordt u eigenaar van de woning. U wordt persoonlijk aansprakelijk voor de gehele hypotheek. De bank zal toetsen of u de helft van de hypotheek die behoorde aan uw ex-partner tegen de huidige regels kan financieren. Als dit mogelijk is, wordt uw ex- partner door de bank ontslagen uit de hoofdelijk aansprakelijkheid. Uw ex-partner is dan niet meer aansprakelijk voor de hypotheek, maar ook geen eigenaar meer. Via de notaris zal de eigendomsakte worden aangepast, zodat u volledig eigenaar wordt.

Als er overwaarde op de woning aanwezig is, zult u uw ex-partner moeten uitkopen. Dit uitkoopbedrag kan eventueel worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. In het geval van onderwaarde zal uw ex-partner de helft van de onderwaarde aan u moeten vergoeden.

3. U houdt de woning gezamenlijk aan
Als één van de eerste twee opties niet is wat u wenst, kunt u de situatie zoals die voor de scheiding was eventueel aanhouden. U blijft samen eigenaar van de woning en dus ook samen aansprakelijk voor de hypotheek. De voordelen hiervan zijn dat het eventuele moment van verkoop of overname van de woning (tijdelijk) kan worden uitgesteld. Dit gebeurt bijvoorbeeld om een betere huizenmarkt af te wachten, of een loonsverhoging als het overnemen van de woning op dit moment financieel niet mogelijk is.

U zult dan wel duidelijke afspraken moeten maken over wie in de woning blijft wonen, de verdeling van de kosten en over (klein en groot) onderhoud van de woning.

Als u niet meer gezamenlijk in de echtelijke woning woont, kan dit wel gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. Vanaf het feitelijke vertrek van een van u beiden uit de woning, is de hypotheekrente die u betaalt nog hooguit twee jaar volledig fiscaal aftrekbaar. Duurt de periode van het gezamenlijk aanhouden van de woning langer dan twee jaar, dan krijgt u vaak nog maar over de helft van de betaalde hypotheekrente fiscaal voordeel. De woning wordt daardoor per saldo maandelijks dus duurder.

Onenigheid
Als u samen onenigheid heeft over wat er met de woning gebeurt na uw scheiding, dan kunt u deze vraag eventueel voorleggen aan de rechter. De rechter kan dan bijvoorbeeld beslissen wie er in de woning mag blijven, wie welke woonlasten moet betalen en wat er eventueel met de eigendom van de woning gebeurt.

Huurwoning
Als u samen in een huurwoning woont, heeft degene die op de huurovereenkomst staat veelal het meeste recht om in de woning te blijven. Staat de huurovereenkomst op uw beider namen, dan zult u moeten afspreken wie na de scheiding in de woning blijft wonen. Als een van u beiden de huurwoning verlaat en de ander in de woning wil blijven wonen, dan zult u hiervoor eventueel toestemming moeten krijgen van de verhuurder.

Urgentie
Als het financieel niet mogelijk is om in uw huidige woning te blijven wonen, zult u op zoek moeten gaan naar een andere woning. Als u een urgentieverklaring heeft, krijgt u met voorrang een andere woning toegewezen. Als u de zorg voor een minderjarig kind heeft, is de kans aanwezig dat u in aanmerking komt voor urgentie voor vervangende woonruimte. De woningbouwvereniging bij u in de buurt beslist of u in aanmerking komt voor urgentie.
Share by: